Wereld Vismigratie Dag - 24 oktober 2020

23-10-2020 515 keer bekeken

Sluizen, stuwen, gemalen, dijken en dammen vormen obstakels in de trekroutes van de vis. Het gevolg: een afname van de hoeveelheid en het aantal soorten vis in de rijkswateren. Tijdens Wereld Vismigratie Dag zet Rijkswaterstaat 11 visvriendelijk objecten in het zonnetje.

De verschillende partners van Samenwerken aan Riviernatuur werken samen om obstakels in de rivieren weg te nemen en te zorgen dat er langs de oevers voldoende geschikte plekken zijn voor vissen om te paaien en zich te voeden: rustig water in nevengeulen en strangen, voedsel op en rond het rivierhout en natuurvriendelijke oevers met planten om te schuilen.

Tijdens Wereld Vismigratie Dag op 24 oktober zet Rijkswaterstaat 11 visvriendelijk objecten in het zonnetje. Wist je bijvoorbeeld dat de rivierprik na ruim een eeuw van afwezigheid weer in de Oude IJssel te vinden is dankzij vispassage Doesburg? Of dat er maar liefst 30.000 tot 50.0000 glasaaltjes per nacht in het trekseizoen door vispassage Den Oever zwemmen?

Maar er zijn natuurlijk nog meer bijzondere verhalen te vertellen over de visvriendelijke objecten in Nederland. Deze verhalen lees je op onze pagina Ruim baan voor vis. Op deze pagina vind je een routekaart voor de vis met deze 11 objecten. Klik op het object waar je meer over wilt weten en leer alles over hoe deze objecten bijdragen aan de vismigratie.

Of luister naar de podcast ‘vissen zonder grenzen’ via Spotify, Soundcloud of Apple Podcast. Hierin legt visexpert Margriet Schoor uit wat Rijkswaterstaat doet om de vissen te helpen. Ook worden er tijdens het eendaagse festival een aantal (digitale) evenementen georganiseerd. Op de website van WFMD kun je zien welke evenementen je allemaal kunt bijwonen.

 

Cookie-instellingen