Voorbereidende werkzaamheden Uiterwaarden Wamel, Dreumel en Heerewaarden

27-08-2024 318 keer bekeken

De komende tijd doen we een aantal voorbereidende werkzaamheden in het projectgebied van het project Uiterwaarden Wamel, Dreumel en Heerewaarden (UWDH). Zo worden er peilbuizen geplaatst om het grondwater te controleren en onderzoeken we hoe de bodem in het gebied in elkaar zit.

Verbetering van de natuur

Bij de uitvoering van het project UWDH leggen we vijf nevengeulen aan langs de Waal. Een nevengeul is een stuk water dat gelijk loopt aan de hoofdgeul van de rivier: de Waal in dit geval. Ook leggen we verlaagde gebieden aan waar water na een periode van hoogwater blijft staan en langzaam kan wegzakken. De aanleg van deze nevengeulen en verlaagde gebieden is goed voor meer variatie aan planten en dieren in het gebied. 

Grondwater controleren

De aanleg van de nevengeulen en de verlaagde gebieden kan invloed hebben op de grondwaterstanden. Daarom willen we weten hoe het grondwater zich in het projectgebied op dit moment gedraagt, maar ook tijdens en na de uitvoering. Hoe is de grondwaterstand bijvoorbeeld na regenval of na droogte en verandert dat tijdens of na het project? Om dat in de gaten te kunnen houden, plaatsen we de komende tijd een aantal peilbuizen in de grond. De peilbuizen plaatsen we onder andere op en rondom het voormalige slibdepot bij de Vonkerplas.

Onderzoek naar de bodemopbouw

Bij de uitvoering van het project leggen we een aantal objecten aan zoals bruggen en inlaten. Een inlaat zit bij de ingang van de nevengeul en regelt hoeveel water er door de nevengeul stroomt. De bruggen verbinden de eilanden die bij het aanleggen van de nevengeulen ontstaan. Zo blijft het gebied bereikbaar voor wandelaars.

Om deze objecten goed aan te leggen, moeten we weten hoe de bodem van het gebied waarop we ze aanleggen precies in elkaar zit. Daarom voeren we binnenkort een aantal bodemmetingen uit op de plekken waar de objecten komen.

Heeft u vragen over deze werkzaamheden? Mail naar uwdh@rws.nl of bel met 0800-8002 (Landelijke informatielijn Rijkswaterstaat).

Cookie-instellingen