Veelgestelde vragen

Kaderrichtlijn Water (KRW) is een opgave dat Rijkswaterstaat uitvoert in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Het doel van deze richtlijn is om uiterlijk in 2027 de ecologische waterkwaliteit van onze rivieren, meren, beken, kustzones en bijbehorende grondwateren op orde te hebben. Door allerlei ingrepen in het riviersysteem ten behoeve van onder andere hoogwaterveiligheid, scheepvaart, landbouw en drinkwater is het leefgebied van veel dier- en plantensoorten verdwenen of achteruitgegaan. Met diverse maatregelen wordt het riviersysteem weer meer in balans gebracht met de natuur.   

De belofte aan de EU is om in 2027 de doelstelling voor het verbeteren van het ecologisch rivierwater te behalen. Voor die tijd moeten alle projecten gerealiseerd zijn. Om deze doelstelling te halen is GROW bezig met het ontwerpproces (van maatregelen in uiterwaarden) en uitvoeren van onderzoeken.   

GROW staat voor Green Rivers Open Wonders en is een samenwerking van verschillende adviesbureaus die in opdracht van Rijkswaterstaat de ontwerpen maken voor onder andere de Buitenwaarden Welsum/Katerstede en de Welsumerwaard. 

Tijdens het proces hebben we contact met de grondeigenaren, overheden (de provincie Gelderland, de gemeente Olst-Wijhe en Waterschap Vallei en Veluwe), en andere belanghebbende zoals de agrarische belangenclub, Sportvisserij Oost-Nederland en het plaatselijk belang Welsum. Met deze partijen zijn we in gesprek om de KRW-doelen zo goed mogelijk te verwezenlijken en in lijn te brengen met de wensen en belangen van deze partijen. We houden de omgeving en andere betrokkenen op de hoogte via onze website en via een publieksbijeenkomst.  

De opgehaalde input, wensen en belangen, uit de omgeving worden eerst door GROW beoordeeld. Hierbij wordt gekeken of de input haalbaar en realiseerbaar is binnen de kaders van het project. We kijken bijvoorbeeld of de input in lijn ligt met de KRW-opgave, de planning en het budget. Als de beoordeling positief is leggen we de input voor aan Rijkswaterstaat. Zodra Rijkswaterstaat akkoord is, nemen we de input mee in het ontwerp. Wij geven iedereen die een idee of suggestie heeft ingebracht terugkoppeling.  

Bij elk project kijken wij of we de KRW-maatregelen kunnen koppelen aan andere initiatieven in het gebied. Dit noemen we meekoppelkansen. Meekoppelkansen dragen niet direct bij aan het projectdoel maar kunnen onder voorwaarden wel tegelijkertijd worden uitgevoerd. In het project Buitenwaarden Welsum/Katerstede is geen sprake van meekoppelkansen.    

Voor het realiseren van KRW-maatregelen voeren wij bureau- en veldonderzoek uit naar de natuur, cultuurhistorie en archeologie, geotechniek, geohydrologie en milieuhygiëne. Voorafgaand aan de onderzoeken informeert GROW de desbetreffende grondeigenaren en grondgebruikers.   

GROW voert de onderzoeken zeer nauwkeurig uit en streeft ernaar geen schade te veroorzaken. Als onverhoopt schade ontstaat, wordt de situatie met de grondeigenaar vastgesteld en verholpen. 

De onderzoeken zijn belangrijke input voor het ontwerp van de maatregelen. Onderzoeken zijn nodig om de effecten van de maatregelen op de omgeving in beeld te brengen. Als gevolg van deze onderzoeken kan het ontwerp worden aangepast om de effecten op de omgeving te minimaliseren.  

Waterveiligheid staat voorop bij Rijkswaterstaat. Onze ontwerpen moeten aantonen dat tijdens en na de realisatie de veiligheid van de kering van het Waterschap niet in gevaar komt. In de periode dat wij bezig zijn met het ontwerp, brengen we ook de effecten van de maatregelen op de dijk in beeld. We voeren hierover regelmatig overleg met het waterschap Vallei en Veluwe.  

Op onze website:  Samenwerken aan Riviernatuur | Buitenwaarden Welsum/Katerstede is de meest actuele informatie over het project te vinden. Daar kunt u ook het contactformulier invullen.  Daarnaast organiseren wij publieksbijeenkomsten voor de omgeving. Tijdens de publieksbijeenkomst krijgt u de mogelijkheid om met ons mee te denken, suggesties te doen, ideeën in te brengen en eventuele alternatieven aan te dragen voor de KRW-maatregel Buitenwaarden Welsum/Katerstede. 

Wanneer het ontwerp zich in een verder stadium bevindt, communiceren wij dit ook via onze website: Samenwerken aan Riviernatuur | Buitenwaarden Welsum/Katerstede

Heeft u vragen met betrekking tot de voortgang van de KRW-maatregelen? Stuur dan een mail naar: loket@krw-oost@arcadis.com

 

Het schetstontwerp (het eerste ontwerp) voor de Buitenwaarden Welsum/Katerstede is afgerond en toegelicht in een publieksbijeenkomst op 10 december 2024. De volgende stap is het verder uitwerken van het schetsontwerp naar een voorlopig ontwerp. Dit gebeurt aan de hand van gesprekken en input uit de omgeving en (veld)onderzoeken.
Uiteindelijk wordt op basis van het voorlopig ontwerp een Projectbesluit opgesteld en ter inzage gelegd. Het voornemen is om hiervoor opnieuw een publieksbijeenkomst te organiseren. Na de ter inzagelegging van het Projectbesluit is het plan definitief en kan deze worden gerealiseerd door een aannemer.

Het KRW-project doorloopt de procedure volgens de Omgevingswet. Deze is gestart met de publicatie van de kennisgeving ‘Voornemen en Participatie’  op 27 september 2023. Hierin is opgenomen hoe belanghebbenden betrokken worden bij de totstandkoming van het project. Gedurende het project is inspraak mogelijk via contactbijeenkomsten, via de omgevingsmanagers van GROW, via het contactformulier of door te mailen naar loket@krw-oost@arcadis.com.

Uiteindelijk wordt voor de maatregel Buitenwaarden Welsum/Katerstede een Projectbesluit opgesteld en ter inzage gelegd. Het voornemen is om hiervoor opnieuw een publieksbijeenkomst te organiseren. Tijdens de terinzagelegging is mogelijk om een zienswijze in te dienen. Na de ter inzagelegging van het Projectbesluit is het plan definitief. Het is mogelijk om hier bezwaar op te maken.

 

Cookie-instellingen