Rijkswaterstaat verkent in opdracht van de minister van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden om de ecologische waterkwaliteit in de Milsbeekse uiterwaard te verbeteren. Dat gebeurt door geschikt leefgebied terug te brengen voor de waterplanten, vissen en kleine waterdiertjes (macrofauna) die van nature in en langs de Maas thuishoren. Deze opgave volgt uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).
Lob van Gennep
In dit gebied speelt ook het grotere project Lob van Gennep. Dit is een gezamenlijke gebiedsontwikkeling met de focus op hoogwaterveiligheid in combinatie met ruimtelijke kwaliteit. Acht overheidspartijen werken er in samen. De dagelijkse projectleiding ligt bij het Waterschap Limburg.
Onderdeel van de opgave is een dijkverlegging ter hoogte van Milsbeek. Omdat het belangrijk is alle verschillende ingrepen goed op elkaar af te stemmen, wordt de uitwerking van de KRW-maatregel Milsbeekse uiterwaard meegenomen in de totale gebiedsontwikkeling Lob van Gennep. Meer daarover is te lezen in het artikel Lob van Gennep omarmt Maasnatuur.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft in maart 2022 de voorkeursbeslissing voor het project genomen. Het alternatief ‘Reguliere Dijken’ is in de voorkeursbeslissing opgenomen als het alternatief dat de voorkeur heeft. De KRW-maatregel Milsbeekse uiterwaard is onderdeel van dat voorkeursalternatief.
Oplossingsrichting
Om dit KRW-doel te bereiken, wordt nu de oplossingsrichting verkend om ter hoogte van de voormalige steenfabriek bij Milsbeek:
- een geul aan te leggen die met de Maas is verbonden;
- een geïsoleerd liggende kwelgeul aan te leggen;
- kwelgraslanden te ontwikkelen;
- de bovenste toplaag van het maaiveld te verwijderen om uitspoeling van stoffen als fosfaten en nitraat te beperken.
Kennisgeving
Op 18 juni 2024 heeft Rijkswaterstaat een zogeheten Kennisgeving Voornemen en kennisgeving Participatie in de Staatscourant gepubliceerd. Iedereen kon daarop gedurende zes weken meedenken over KRW-plannen voor de Milsbeekse uiterwaard. De reactietermijn is inmiddels gesloten.
Zo'n kennisgeving is een formele mededeling over de plannen en het voornemen van de minister om een projectbesluit volgens de Omgevingswet vast te gaan stellen.
Kenmerken van de Milsbeekse uiterwaard
De Milsbeekse uiterwaard bevindt zich in de gemeente Gennep en op de rechteroever van de Zandmaas. Dat is een uniek Nederlands riviertraject dat zich kenmerkt door een rechte loop in een relatief diep uitgesneden smal rivierdal.
De Maas gaat hier door een getrapt terrassenlandschap met verschillende terrasniveaus. Op deze terrassen komt zijwaarts afstromend helder grondwater (kwelwater) aan het oppervlak. Van nature horen de kwelgeulen dan ook thuis in dit landschap. En vanaf de hoge zandgronden stromen beken naar de rivier. Verder bevindt zich een oud rivierduin in deze uiterwaard.
Het plangebied voor de KRW-maatregel 'Milsbeekse uiterwaard'. ©Foto: www.lobvangennep.nl
Meer weten over Kaderrichtlijn Water Maas?
Meer informatie over de maatregelen van Rijkswaterstaat voor ecologisch herstel van de Maas is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/maasoevers, via de nieuwsbrief en in deze brochure. Of bel voor vragen over de rol van Rijkswaterstaat in het project Lob van Gennep of de KRW-maatregel met de publieksinformatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 (gratis).