Geslaagde opening vispassage bij Stevensweert

30-01-2023 619 keer bekeken

Zondag 29 januari is met een ludieke handeling de nieuwe vispassage met de naam ‘Verlengde Oude Maas’ geopend. De koude wind trotserend, trokken zo'n 100 belangstellenden vervolgens onder leiding van gidsen in groepjes het gebied in voor tekst en uitleg.

Bestuurders Arnold Jansen van waterschap Limburg, May van de Kerkhof van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland en Rob van Schijndel van Natuurmonumenten plaatsen gedrieën een handige wegwijzer voor de vissen die vanuit de Maas, via de Oude Maas, naar hun voortplantingsgebieden in de Geleenbeek willen zwemmen.

Niet meer verdwaald

Voorheen verdwaalden de vissen nog al eens, omdat ze eerst de grote Bilt- en Molenplas over moesten steken. Maar daar is maar weinig stroming die hen de weg wijst. De vispassage, in de vorm van een 2,5 km lang beekje, verhelpt dat probleem. Een smalle bedding zorgt namelijk wel voor een goede lokstroom. Zo hebben stromingsminnende vissen als de kopvoorn en barbeel voortaan een vlotte rechtstreekse zwemroute naar de ingang van de Oude Maas.

Meer info over dit project: Vispassage 'Verlengde Oude Maas' in gebruik - Waterschap Limburg

 

 

 

 

Cookie-instellingen