Meedenken met plannen voor nevengeul rond stuw Grave

22-08-2024 287 keer bekeken

Rijkswaterstaat wil aan de Gelderse kant rond stuw Grave in de gemeente Heumen een nevengeul aanleggen, genaamd Geul Coehoorn. De plannen hebben alles te maken met het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit van de Maas.

Dat doet Rijkswaterstaat vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Een specifiek dilemma bij de Maas is dat door de komst van de zeven stuwen de natuurlijke stroming in de rivier verstoord is geraakt. Veel flora en fauna die stromend water nodig hebben voor hun voortbestaan zijn daardoor flink in aantal achteruit gegaan, of zelfs helemaal verdwenen.
 

Geul Coehoorn

Het is de bedoeling de rustig stromende geul in het gebied Coehoorn tussen Overasselt en Nederasselt aan beide kanten van de stuw aan te takken aan de Maas. Dit noemen we daarom een stuwpasserende nevengeul. Deze Geul Coehoorn moet gaan dienen als leefgebied voor waterplanten en -dieren die afhankelijk zijn van stromend water. Zo zorgt deze ingreep ervoor dat de biodiversiteit weer toeneemt in en rondom het water.

Tekening van het principe van stromende geul die om een stuw- en sluiscomplex heen loopt. In de geul zijn verschillende soorten vissen, waterplanten, kleine waterdiertjes en verankerd dood hout te zien. Ook op de oevers van de geul groeien planten.
Schets van het principe van een stuwpasserende nevengeul langs de Maas


Waar kunt u over meedenken?

Als formele start van dit project is namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat een Kennisgeving Voornemen & Kennisgeving Participatie gepubliceerd in de Staatscourant. Daarmee wordt de brede omgeving uitgenodigd mee te denken over de uitwerking en inpassing van Geul Coehoorn.

Het is bijvoorbeeld mogelijk ideeën voor de oplossing aan te leveren en/of aan te geven hoe u betrokken wilt worden bij het project. Reageren kan tot en met woensdag 2 oktober 2024.


Participatie

In de kennisgeving staat beschreven aan welke randvoorwaarden een eventueel alternatief voorstel moet voldoen. Ook staat er uitgelegd op welke manieren u kunt reageren. Dat kan digitaal, mondeling of schriftelijk.

Het participatie-en communicatieplan ligt eveneens ter inzage. Dat geeft aan hoe Rijkswaterstaat inwoners, bedrijven, andere overheden en belangenvertegenwoordigers bij dit project betrekt. Op dat plan kunt u eveneens reageren.


Documenten inzien

Informatie over dit project en de bijbehorende documenten, staat tot en met 2 oktober 2024 online op www.platformparticipatie.nl/geulcoehoorn.

Op papier zijn de stukken tot diezelfde datum op afspraak te bekijken op het kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch of het gemeentehuis van Heumen.
 

Inloopavond 11 september

Op woensdag 11 september 2024 organiseert Rijkswaterstaat een inloopavond in Dorpshuis Ons Huis, Kerklaantje 17, 6612 BB in Nederasselt.

Belangstellenden zijn van harte welkom om tussen 19:30 en 22:00 uur binnen te lopen en met medewerkers van Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in gesprek gaan over de plannen voor Geul Coehoorn. Deze bijeenkomst wordt ook gebruikt om ideeën, oplossingsrichtingen en kansen op te halen.
 

Meer weten of vragen?

Voor vragen over de procedure rond de Kennisgeving kunt u bellen naar de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via telefoonnummer 070-456 96 07.

Voor inhoudelijke vragen over Geul Coehoorn kunt u bellen naar Rijkswaterstaat via het gratis nummer 0800-8002.

Meer uitleg over dit type KRW-geul vindt u in het Maatregelblad stuwpasserende nevengeulen Maas

Op www.samenwerkenaanriviernatuur.nl (pagina Maas) staat informatie over alle actuele maatregelen voor ecologisch herstel van de Maas vanuit de Kaderrichtlijn Water.

 

 

Cookie-instellingen