Opdracht voor de volgende stap ecologisch herstel Maas verstrekt

06-09-2024 259 keer bekeken

In augustus is de opdracht 'Ontwerp en uitvoering KRW6' verstrekt aan de combinatie Boskalis-Wetering voor de uitvoering van 17 Kaderrichtlijn Water-maatregelen bij de Maas.

Duurzaamheid

De combinatie Boskalis-Wetering heeft de beste aanbieding gedaan na weging van zowel de prijs als kwaliteit. Rijkswaterstaat heeft bij de aanbesteding fors op duurzaamheid ingestoken, door te eisen dat minimaal 30% van het grondverzet met emissieloos materieel wordt uitgevoerd en de zogeheten  Milieukostenwaardering in de gunningscriteria op te nemen (vrij vertaald: hoe minder impact op het milieu, hoe beter de aanbieding wordt gewaardeerd).

Boskalis Nederland en Wetering hebben, zowel individueel als in combinatieverband, reeds diverse projecten langs de Maas in voorbereiding en uitvoering. Mede door synergie met deze projecten, kan de combinatie efficiënt werken, door materieel, grondstromen en andere materialen slim in te zetten. Hierdoor heeft de combinatie een mooie aanbieding kunnen realiseren. 
 

Kaart van de Maas tussen rivierkilometer 151,5 en 157,5. Naambordjes geven aan waar de maatregelgebieden van deelpakket 4 zich bevinden. Aan de westkant gaat het om 3 maatregelen in de gemeente Land van Cuijk: Geulen Boxmeerse Veld bij Boxmeer, Geulen Viltsche Graaf bij Oeffelt en Geulen Virdsche Graaf pal boven Oeffelt. Op de oostoever van de Maas ligt 1 maatregel, dat is Oude Maasarm Heijen in de gemeente Gennep.


Tijdlijn

De opdracht is in augustus 2024 gegund aan de combinatie Boskalis-Wetering. Zij gaan de voorbereiding op de werkzaamheden starten en planning uitwerken. Het werkpakket omvat 14 plekken in de Zandmaas tussen Rijkel en Oeffelt (de deelprojecten 4 en 6) en drie locaties in de Afgedamde Maas.

Voor sommige werkzaamheden lopen nog benodigde procedures, zoals vergunningen en grondverwerving. Zie de tabel Actuele besluitvorming voor een overzicht van de lopende en verwachte stappen in de besluitvorming. Door de opdracht nu al te verstrekken kan een deel van de maatregelen worden uitgevoerd. De rest volgt zodra alle procedures zijn afgerond. Dit zorgt voor een betere spreiding van de werkzaamheden, wat de belasting voor de marktpartijen, de omgeving en Rijkswaterstaat verlaagt.

Rijkswaterstaat informeert de omgeving zodra de uitvoeringsplanning concreet is, onder andere via deze website.
 

Kaart van de Maas tussen rivierkilometer 85,8 en 144,2. Naambordjes geven aan waar de 10 maatregelen van deelpakket 6 zich bevinden. Van zuid naar noord gezien gaat het om Geul Bouxweerd-Kerkhoofsmaesje, Geul Bouxweerd en Oever Bouxweerd in de gemeente Leudal. Daar vlak boven Geul Rijkelse Bemden in de gemeente Beesel. Vervolgens aan de noordwestkant van Venlo de monding Stepkensbeek en in de gemeente Horst aan de Maas ligt Oever Broekhuizerweerd-2. Tot slot 4 maatregelen in de gemeente Bergen: geul Wellerlooi, monding Looise Graaf, Oever Bergen-5 en Oever Afferden-2.


Realisatie overige maatregelen

Naast de realisatie van dit werkpakket, is Rijkswaterstaat bezig met de planuitwerking en voorbereiding voor de realisatie van andere KRW-maatregelen. Op 18 september 2024 wordt o.a. hiervoor een marktconsultatie georganiseerd (zie publicatie op TenderNED).

De realisatie van de KRW-maatregelen gebeurt stapsgewijs. Na de planstudiefase zet Rijkswaterstaat ze voor de Maas meestal geclusterd in pakketten op de markt om een geschikte opdrachtnemer te vinden. Daarnaast worden diverse KRW-maatregelen meegenomen in bredere gebiedsontwikkelingen langs de Maas, zoals dijkversterkingsprojecten. In dat geval verloopt de aanbesteding via dat specifieke project.


Kaderrichtlijn Water en de Maas

Rijkswaterstaat werkt sinds 2010 aan het ecologisch herstel van de Maas vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water. Het doel van die richtlijn is om ons oppervlaktewater te verbeteren en beschermen, zodat rivieren zoals de Maas weer een geschikt leefgebied zijn voor planten en dieren die daar thuis horen.

Nu is dat vaak niet het geval omdat de mens de afgelopen 150 jaar flink heeft ingegrepen in het natuurlijke riviersysteem. Daardoor heeft de Maas een kanaalachtig karakter gekregen, met stuwen en verharde oevers om het water te reguleren. Voor de natuur pakte dat minder goed uit. Veel van de oorspronkelijke waterplanten, vissen en kleine waterdiertjes zijn flink in aantal achteruit gegaan of zelfs helemaal verdwenen uit de rivier.

Meer informatie over de ecologische herstelmaatregelen van Rijkswaterstaat bij de Maas is te vinden via de klikbare kaart op de pagina Maas op deze website.
 

Kaart met de ligging van de Afgedamde Maas, tussen de Benedenmaas aan de zuidkant en de Waal in het noorden. Drie naambordjes geven aan waar de maatregelgebieden Geulen Doornwaard, Geul Slijkwellsewaard en Geulen Poederoijense Waard liggen.

 

 

 

Cookie-instellingen