Aanleg nevengeul in Herwijnense Bovenwaard succesvol afgerond

18-10-2024 36 keer bekeken

Sinds augustus 2022 is er hard gewerkt aan het herstel van de natuur in de Herwijnense Bovenwaard. Op 17 oktober 2024 is een belangrijke mijlpaal bereikt; de aanleg van een nieuwe nevengeul is succesvol afgerond. Deze geul maakt veel nieuw rivierleven mogelijk.

In het westelijke deel van de Herwijnense Bovenwaard is een oude, verzande nevengeul opnieuw uitgegraven en verbonden met de Waal. Deze stromende nevengeul verbindt de plassen in het gebied, waardoor een geschikt leefgebied ontstaat voor vissoorten zoals sneep, serpeling, winde en kopvoorn. Ook biedt het een thuis voor verschillende soorten insecten en de zeldzame Bataafse stroommossel. Het project maakt onderdeel uit van de dijkversterking Gorinchem – Waardenburg.

De afronding van het project werd gevierd met een feestelijke bijeenkomst. Roland Heijnen, directeur Netwerkontwikkeling bij Rijkswaterstaat, nam plaats op de graafmachine om symbolisch de laatste scheppen grond te verwijderen. Peter Lobbezoo, programmamanager bij Waterschap Rivierenland, gaf uitleg over het project en de samenwerking. Directeur Heijnen benadrukte in zijn toespraak het belang van deze natuurherstelmaatregelen.

Roland Heijnen en Peter Lobbezoo geven voor de kraan in werkkleding uitleg over het project en de samenwerking

Samenwerking met omwonenden

Dit project is bijzonder omdat het idee mede afkomstig is van omwonenden. Zij wezen op de potentie van de oude nevengeul voor natuurontwikkeling. Deze oude nevengeul is de basis geworden voor het project waarin twee doelen samenkomen, namelijk het verbeteren van de riviernatuur en het compenseren van natuurschade door dijkversterking.

De aanleg van de nevengeul in de Herwijnense Bovenwaard maakt deel uit van een reeks maatregelen die Rijkswaterstaat uitvoert in het kader van de Europese regelgeving voor waterkwaliteit (KRW). Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het herstel van de riviernatuur in alle grote rivieren.  Maatregelen zoals onder andere het graven van geulen langs rivieren, het creëren van overstromingsvlaktes en het maken van natuurvriendelijke oevers helpen bij het herstel van leefgebieden voor planten en dieren.

Dankzij de samenwerking tussen Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat is de ecologische waarde van de Herwijnense Bovenwaard en de Waal weer een stukje toegenomen.

Cookie-instellingen