Erlecomse Waard

Samen verbeteren we de riviernatuur in de Erlecomse Waard

De Erlecomse Waard ligt aan de zuidelijke oever langs de Waal, ten oosten van Nijmegen. Het is deel van de Gelderse Poort, een divers rivierenlandschap gekarakteriseerd door een sterk meanderend riviertraject, verschillende oude rivierlopen en een sterk reliëf van uiterwaarden. De Erlecomse Waard is een kribvakkenuiterwaard. Kenmerkend zijn de Kaliwaal, laagtes als gevolg van kleiwinning. Door de lage oeverwal, als resultaat van vergravingen, is er sprake van een frequentere overstromingskans met zandafzetting wat leidt tot unieke stroomdalvegetaties en biedt kansen om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren.
 

Waarom?

Het doel van de Kaderrichtlijn Water (KRW) is het creëren van een betere leefomgeving voor rivierplanten en dieren die rond de Waal thuishoren. Sommige van deze soorten ontbreken nu of komen nog maar beperkt voor in dit gebied. Binnen de KRW verkennen wij de oevers van de Erlecomse Waard om te kijken waar verbetering mogelijk is en zo bij te dragen aan het doel van de Kaderrichtlijn Water, het op orde krijgen van de waterkwaliteit.
 

Maatregelen

 

Geulen en strangen aanleggen of verbeteren

We graven bestaande, natuurlijke nevengeulen en strangen opnieuw uit en verbinden ze beter met de rivier. Ook leggen we nieuwe geulen en strangen met ondiep water aan. Dat doen we in deze uiterwaarden. Hierdoor wordt het rivierengebied een rijkere leefomgeving voor planten en dieren.
Lees meer

 Natuurvriendelijke oevers

Natuurvriendelijke oevers

Door menselijke ingrepen in onze wateren zoals stenen oevers is het leefgebied voor veel waterplanten en -dieren achteruitgegaan. Veel van het oorspronkelijke ondiepe, luwe water is verdwenen en daarmee een ecologisch waardevol leefgebied. Met natuurvriendelijke oevers brengen we dat leefgebied terug.
Lees meer

 
 

Nieuws

Het gebiedsteam (Grow, RWS en SBB) heeft als een eerste stap samengezeten met de bestuurlijke omgeving in een schetssessie om de KRW-opgave en mogelijkheden te bespreken.
 

Planning project

Het project bevindt zich aan het begin van de planuitwerkingsfase: het uitwerken van de verschillende voorgestelde maatregelen in een schetsontwerp (SO). Hiervoor werken we samen met de directe belanghebbenden, zoals Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en het Waterschap om tot een passend ontwerp te komen. Naar verwachting zal deze schets gereed zijn in het najaar. Na afstemming wordt het ontwerp gedeeld met de belanghebbenden en de omgeving om mee te denken. Daarna wordt de schets uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp (VO).
 

Samenwerken en meedoen

De maatregelen moeten passen bij de lokale omstandigheden en ontwikkelingen in een gebied. Daarom nodigen we iedereen uit om mee te denken, suggesties te doen en ideeën in te brengen. We komen graag in contact met u.

U kunt op drie manieren reageren:

Digitaal
Mail naar: sarn@rws.nl

Mondeling 
Denk mee tijdens een publieksbijeenkomst of tijdens een keukentafelgesprek met de omgevingsmanager van het gebied. U kunt contact met hem/haar opnemen via het emailadres sarn@rws.nl

Per post 
Stuur een gefrankeerde brief naar: ​

Rijkswaterstaat ​
t.a.v. KRW Oost Nederland project – Omgevingsmanager Erlecomse Waard
Postbus 2232 ​
3500 GE Utrecht 

Samenwerkende partijen

  • Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het uitwerken en uitvoeren van de KRW-maatregelen en is daarmee ook de trekker van dit project. In opdracht van RWS onderzoekt het samenwerkingsverband GROW (Arcadis, Antea Group, HKV Lijn in water en Bureau Waardenburg) de haalbaarheid.

  • Dit gebied is grotendeels in eigendom van Staatsbosbeheer (SBB), waarmee GROW nauw samenwerkt voor de planuitwerking. GROW, RWS en SBB vormen samen ook het gebiedsteam voor deze uiterwaarde.

logo project ijsselwerken

logo GROW

 
 
 

Provincie Gelderland

 

Contact

Vragen over dit project kunt u stellen per mail via loket-krwoost@arcadis.com

Cookie-instellingen