Nieuwe technieken toepassen is uiteindelijk vooral een kwestie van doen. Zo komen we erachter dat rivierhout van nature in veel rivieren voorkomt en daar een goede habitat voor vissen en ongewervelden vormt. Door complete bomen in bijvoorbeeld nevengeulen van rivieren te plaatsen, neemt de biodiversiteit toe.
Biohutten doen iets vergelijkbaars. Het zijn kooien van een fijnmazig, driedimensionaal ijzeren raamwerk met daarin schelpen en stenen. Hieraan kunnen waterplanten en -dieren zich hechten die weer tot voedsel dienen voor vis. Ook bieden ze schuil- en afzetplaatsen voor eitjes van vissen of andere waterdieren.
Zeegras komt van nature voor in de Noordzee en het Waddengebied, maar dit is op veel plekken verdwenen. Op die plekken stimuleren we het herstel van zeegrasvelden. Zeegras biedt veel (zee)dieren een goede habitat. Er leven zo’n 70 diersoorten in de zeegrasvelden. Bovendien houdt zeegras zand vast, zodat zandplaten waarop het gras groeit, kunnen meegroeien met de zeespiegelstijging.