Dorperwaarden

Bekijk hier de toelichting op het schetsontwerp

Samen de riviernatuur verbeteren in de Dorperwaarden

De Dorperwaarden is een gebied aan de linkerkant van de IJssel in de gemeente Voorst in de provincie Gelderland, in de buurt van het dorp Terwolde. Het grootste deel van de uiterwaard is in gebruik voor (natuur inclusieve) landbouw. Het gebied is onderdeel van het Natura 2000-gebied Rijntakken en het Gelders Natuurnetwerk (GNN).

Waarom?

In de IJssel is de ecologische waterkwaliteit onvoldoende, waardoor het niet goed gaat met plant- en diersoorten. Daarom werkt Rijkswaterstaat vanuit het programma Kaderrichtlijn Water aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit. Dit gebeurt ook in de Dorperwaarden. Hier onderzoekt Rijkswaterstaat de mogelijkheden om nieuw leefgebied te creëren voor waterplanten en -dieren en de waterkwaliteit te verbeteren.

Hoe?

In de Dorperwaarden wordt onderzocht of natuurvriendelijke oevers kunnen worden aangelegd.  De oevers liggen nu grotendeels in steen, wat geen geschikt leefgebied is voor vissen, macrofauna en waterplanten. Daarom willen we een deel van de oevers ontstenen en grond afgraven om een flauwe, zandige helling te creëren. Dit zorgt voor een langzaam aflopende overgang tussen land en water. Natuurlijke processen krijgen weer de ruimte en er ontstaat meer leefgebied voor vissen, macrofauna en waterplanten. De oevers zijn vooral interessant voor vissoorten die van stroming houden zoals de winde, serpeling, kopvoorn en barbeel.  

Maatregelen

Natuurvriendelijke oevers

Door menselijke ingrepen in onze wateren zoals stenen oevers is het leefgebied voor veel waterplanten en -dieren achteruitgegaan. Veel van het oorspronkelijke ondiepe, luwe water is verdwenen en daarmee een ecologisch waardevol leefgebied. Met natuurvriendelijke oevers brengen we dat leefgebied terug.
Lees meer

Planning project

De komende tijd werken we aan het voorlopig ontwerp. We doen (veld)onderzoeken en voeren gesprekken met direct belanghebbenden. Ook de omgeving kan meedenken. Suggesties en ideeën worden in het vervolg van het ontwerpproces beoordeeld op haalbaarheid en realiseerbaarheid binnen de kaders van het project.  Het streven is om het ontwerp in 2025 af te ronden en de vergunningen aan te vragen. Daarna kiezen we via een aanbesteding een geschikte aannemer om het werk uit te voeren. Er wordt gestreefd het hele project in 2027 af te ronden.  

Kennisgeving 

Op 9 oktober 2023 heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat een aankondiging gedaan in de Staatscourant. Via deze link kunt u de kennisgeving voor de Dorperwaarden inzien. Reageren was mogelijk tot 20 november 2023. 

Samenwerken en meedoen

Wilt u meer weten over het project of heeft u een goed idee? U kunt ons bereiken via het contactformulier.

Meer weten of zien?

De informatie volgt nog.

Contact

Meedenken over een natuurvriendelijke oever of andere mogelijkheden om de riviernatuur te verbeteren in de Dorperwaarden? Neem contact op via het contactformulier

 

 

 

Cookie-instellingen