Over het project
De Verkenning Hoenwaard 2030 is een integraal plan, waarin de verschillende belangen van de samenwerkende organisaties gecombineerd worden. Daaronder vallen onder andere de stevigheid van de kades naast de wetering, de levensduur van het gemaal, de toekomst van de agrarische sector en de ontwikkeling van natuur. Ook met wensen als bewoning, recreatie en waterveiligheid op de IJssel wordt rekening gehouden. Door de samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen kunnen we meerdere doelen tegelijkertijd behalen. Hierbij houden we rekening met het karakteristieke landschap van de Hoenwaard, waarin landbouw, natuur, water en recreatie samenkomen.
Sommige van de geplande activiteiten veroorzaken opstuwing van het water. Om deze opstuwing te compenseren, zorgen we voor extra ruimte voor de rivier. Daarnaast reserveren we ruimte voor andere toekomstige ontwikkelingen zoals het realiseren van ooibos, woningen of kleinschalige bedrijvigheid. Deze ontwikkelingen houden het gebied levendig en vitaal. Door deze ruimte te reserveren, spelen we in op de lokale behoefte om kleinschalige ontwikkeling mogelijk te maken.
Historische waarde
De Hoenwaard is een unieke plek langs de Sallandse IJssel. Het is een belangrijk uitloopgebied voor Hattem en Heerde. Daarnaast kent het gebied een bijzondere historie. Het werd namelijk in 1401 door Hertog Willem aan de Hattemers geschonken om hun vee op te houden en om stenen te bakken uit rivierklei. Het karakteristieke landschap van de Hoenwaard en de geschiedenis ervan moeten behouden en versterkt worden. Daarom staat dit bijzondere cultuurlandschap centraal binnen de ontwikkeling van de toekomstplannen.
Kaderrichtlijn Water
Bij Hoenwaard liggen er KRW-mogelijkheden zoals vernatting – bewuste verhoging van de grondwaterstand –, de aanleg van nevengeulen, het plaatsen van rivierhout, een uiterwaardeverlaging en het realiseren van natuurvriendelijke oevers en beekoptimalisatie.