De nieuwe vispassage is onderdeel van het Waterakkoord Blauwe Knooppunt. Hierin trekken Rijkswaterstaat en het waterschap gezamenlijk op om de grote rivieren met regionale watersystemen te verbinden. Zo kunnen vissen ongehinderd de binnenwateren bereiken. Dit is belangrijk voor de visstand en waterkwaliteit.
De geul naar de vispassage toe heeft daarbij een meer natuurlijke inrichting gekregen door het verwijderen van de beschoeiing en bestorting langs de westoever. Zo kan de oever zich meer natuurlijk ontwikkelen. Ook is hier rivierhout aangebracht: 10 grote bomen hebben we met wortels en takken en al in stromend water geplaatst om zo het leefgebied voor vissen en macrofauna te verbeteren.
Maatregelen
Vispassages aanleggen
We leggen vispassages aan om migrerende vissoorten langs onder andere stuwen en gemalen te helpen. Zonder deze passages is het voor vissen lastig om van het ene water naar het andere te gaan, of om hoogteverschillen te overbruggen.
Lees meer
Locatie gemaal Kandia
Gemaal Kandia maakt deel uit van de dijk die bescherming biedt tegen hoog water in het Pannerdensch Kanaal. Kandia is één van de grootste gemalen in het gebied van Rijn en IJssel. Het houdt het water op peil in het Nederlands-Duitse stroomgebied van de Oude Rijn, met een oppervlakte van 10.000 hectare. Het gemaal is van groot belang voor natuur, landbouw en wonen.