Waarom?
Langs de Nederrijn liggen in de gemeente Rhenen de Elster Buitenwaarden. Het unieke van deze uiterwaard is dat deze grenst aan de stuwwal Utrechtse Heuvelrug en via een ecoduct is dit gebied ook verbonden met het binnendijks gelegen natuurgebied Plantage Willem III. De Elster Buitenwaarden maakt deel uit van het Europese netwerk Natura2000 en het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het is een open uiterwaard met in het midden van het gebied een diepe zandwinplas en de restanten van een oude riviergeul. In dit gebied zijn meerdere maatregelen uitgevoerd om de natuur meer ruimte te geven.
Hoe?
In grote delen van de uiterwaarden is de bestaande toplaag afgegraven en de uiterwaard verlaagd. Zo is er een nieuwe toplaag ontstaan die ruimte biedt voor bloemrijke graslanden. Ook zijn geulen (strangen) aangelegd: kleine zijarmen die verbonden zijn met de rivier. Er zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd, door het verwijderen van de stenen en de oude zandwinplas is kleiner en minder diep gemaakt waardoor zich hier een moerasgebied kan ontwikkelen.
De uiterwaarden zijn een metamorfose ondergaan en de verwachting is dat hierdoor de biodiversiteit toeneemt. Veel planten en dieren die van oudsher in de rivier thuishoren, zullen namelijk terugkeren of zich verder ontwikkelen.
Maatregelen
Het bezoeken van de Elster Buitenwaarden om te genieten van de natuur is ook aantrekkelijker worden. Het gebied is nu veel beter toegankelijk gemaakt voor wandelaars door nieuwe wandelroutes.
Geulen en strangen aangelegd en verbeterd
We hebben bestaande, natuurlijke nevengeulen en strangen opnieuw uitgegraven en beter verbonden met de rivier. Ook zijn er nieuwe geulen en strangen met ondiep water aangelegd. Hierdoor is het rivierengebied een rijkere leefomgeving voor planten en dieren geworden.
Lees meer
Natuurvriendelijke oevers
Door menselijke ingrepen in onze wateren, zoals stenen oevers, is het leefgebied voor veel waterplanten en -dieren achteruitgegaan. Veel van het oorspronkelijke ondiepe, luwe water is verdwenen en daarmee een ecologisch waardevol leefgebied. Met natuurvriendelijke oevers is dat leefgebied teruggebracht.
Lees meer
Wetlands gecreëerd
Door de aanleg van dijken en intensief gebruik van de uiterwaarden is veel van de dynamiek langs de waterkant verdwenen. Zo kan de rivier niet meer regelmatig buiten zijn oevers treden. De karakteristieke wetlands zijn hierdoor op veel plekken verdwenen. Door de uiterwaarden te verlagen, hebben we het water – en daarmee veel dieren en planten – weer de ruimte gegeven en brengen we wetlands terug.
Lees meer