Hoe?
Bij de Plasserwaard, het gebied ten westen van de Nude, wordt een oude geul gereactiveerd. Op de plaats van de bestaande watergang wordt een bredere geul gegraven met moeras- en rietoevers en de geul wordt aan de benedenstroomse zijde aangesloten op de Nederrijn. Naast de geul komt moeras, kruiden- en faunarijk grasland en glanshaverhooiland tot ontwikkeling. Ten westen van de voormalige steenfabriek is ook nog uitbreiding van ooibos voorzien. Het is de bedoeling om riviernatuur te creëren die aansluit op het aanwezige ooibos bij de haven en het natuurgebied De Blauwe Kamer.
De Bovenste Polder wordt heringericht door middel van onder andere aanleg van poelen en van extra beheer ter verbetering van het leefgebied van onder meer de kamsalamander en de kwartelkoning.
Maatregelen
Geulen en strangen aanleggen
We graven bestaande, natuurlijke nevengeulen en strangen opnieuw uit en verbinden ze beter met de rivier. Ook leggen we nieuwe geulen en strangen met ondiep water aan. Dat doen we in deze uiterwaarden. Hierdoor wordt het rivierengebied een rijkere leefomgeving voor planten en dieren.
Lees meer
Planning
Het project is aan het einde van de fase van planuitwerking gekomen. Dat betekent dat op korte termijn de vergunningen aangevraagd kunnen gaan worden. 2025 zal dan grotendeels in het teken staan van de vergunningenprocedures en u kunt daar dan ook middels zienswijzen op reageren. De uitvoering hopen we dan te kunnen gaat starten in 2026.
Nieuws
Actuele informatie over het project is altijd te vinden op de website van het waterschap. Zie voor alle nieuwsberichten van het project: Nieuws & updates | Grebbedijk. Of bekijk de meest recente Grebbedijk nieuwsbrief van september 2024.
Samenwerkende partijen
Waterschap Vallei en Veluwe, Rijkswaterstaat, de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Het Utrechts Landschap en de gemeenten Rhenen en Wageningen werken samen aan de versterking van de Grebbedijk en de herinrichting van het omliggende gebied. De samenwerkende partners streven naar waterveiligheid, leefbaarheid voor mens, flora en fauna, en naar behoud of herstel van historische elementen.
Kijk ook op https://www.grebbedijk.com/partners
Meer weten of zien?
Podcasttip: duik samen met Arie en Renske in de geschiedenis van de Grebbedijk!
Podcast
Via de knop hieronder gaat u naar de projectpagina van Grebbedijk.
De Grebbedijk verrijkt
Contact
Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact met ons op.