Jaarsveld - Klaphek

Samen werken we aan de riviernatuur van Jaarsveld tot Klaphek

Langs de Lek, in de uiterwaarden tussen Jaarsveld en Klaphek, ziet Rijkswaterstaat kansen voor natuurontwikkeling en het verbeteren van de waterkwaliteit. Doordat ook de provincie Utrecht en Staatsbosbeheer deze kansen zien combineren we ambities van de verschillende partijen en werken we samen aan een plan voor het projectgebied. Door deze maatregelen verbeteren we de leefomgeving voor planten en dieren.

Waarom?

In deze uiterwaarden kan Rijkswaterstaat de riviernatuur verbeteren met maatregelen in het kader van de Kaderrichtlijn Water. De provincie Utrecht en Staatsbosbeheer zien mogelijkheden voor natuurontwikkeling met het oog op Natuurnetwerk Nederland en Natura2000. Verschillende dier- en plantensoorten die thuishoren in de Lek, maar daar nu ontbreken of beperkt voorkomen, krijgen daardoor een beter leefgebied.

Hoe?

We verbeteren de leefplekken in de uiterwaarden door het optimaliseren en uitbreiden van de getijdegeul. Geulen zijn aftakkingen in de rivier die ervoor zorgen dat dieren en planten geen last hebben van de scheepvaart. In de geulen kunnen ondiepten, langzaam stromend water, sedimentatie en erosie terugkeren. Zo wordt het rivierengebied gevarieerder. Daarnaast brengen wij ook natuurvriendelijke oevers aan. De oever is dan niet alleen een grens tussen land en water, maar helpt ook bij het hebben van meer verschillende planten en dieren in het gebied. Voor de natuurzones langs de dijk onderzoeken we of we met beter beheer of door een andere inrichting de biodiversiteit kunnen vergroten. Wij ontwikkelen onder andere natuur in de vorm van moerassen, natuurlijke graslanden en tichelputten. Een tichelput is een put die is ontstaan door de winning van klei voor het bakken van steen. Zo’n put heeft een cultuurhistorische waarde en natuurwaarde. Deze maatregelen zorgen een diversiteit aan dieren, zoals amfibieën, insecten, vogels, vissen en zoogdieren. Ook zorgt het voor meer variatie in plantsoorten. Niet alleen de natuur heeft onze aandacht. We kijken ook naar de samenhang met het landschap, recreatie, cultuurhistorie en het beleven van deze uiterwaarden.

Maatregelen

 

Natuurvriendelijke oevers

Door menselijke ingrepen in onze wateren zoals stenen oevers is het leefgebied voor veel waterplanten en -dieren achteruitgegaan. Veel van het oorspronkelijke ondiepe, luwe water is verdwenen en daarmee een ecologisch waardevol leefgebied. Met natuurvriendelijke oevers brengen we dat leefgebied terug.

Lees meer

 
 

Planning

Met het schetsontwerp is in 2022 de verkenningsfase afgerond. Rijkswaterstaat, de Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer zijn gezamenlijk bezig met de planuitwerking. 

Nieuws

Er is momenteel geen nieuws over dit project.

Samenwerkende partijen

De maatregelen in dit project worden uitgewerkt door Rijkswaterstaat, provincie Utrecht en Staatsbosbeheer. Dit doen zij in afstemming met de dijksversterking van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en de gemeente Lopik.

logo RWS

Logo provincie utrecht

Logo Staatsbosbeheer

 
 

Logo HDSR

 

Contact

Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact met ons op.

 

Cookie-instellingen