Herwijnense Bovenwaard

Samen werken we aan de riviernatuur in de Herwijnense Bovenwaard.

De Herwijnense Bovenwaard is een uiterwaard langs de Waal ter hoogte van het dorp Herwijnen in de gemeente West Betuwe. De uiterwaard is een afwisseling van plassen, die zijn ontstaan door kleiwinning in de vorige eeuw, bosschages, agrarisch grasland en akkers.

In deze uiterwaard zijn in het kader van de dijkversterking Gorinchem - Waardenburg enkele maatregelen uitgevoerd om de natuur meer ruimte te geven.

Waarom?

De rivierdijk tussen Gorinchem en Waardenburg moet versterkt worden om te voldoen aan de nieuwe veiligheidsnorm. Deze dijkversterking heeft nadelige gevolgen voor bestaande natuurgebieden en daarom is het nodig om dat te compenseren door nieuwe natuur te realiseren. Deze natuurcompensatie kan heel goed gecombineerd worden met de opgave van Rijkswaterstaat om de riviernatuur te verbeteren in het kader van de Kaderrichtlijn Water. Daarom zijn het Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat gaan samenwerken om in de Herwijnense Bovenwaard nieuwe riviernatuur te realiseren.

Hoe?

In het westelijke deel van de Herwijnense Bovenwaard is een voormalige, geheel verzande, nevengeul zichtbaar. Door deze nevengeul weer uit te graven en aan beide zijden te verbinden met de Waal, ontstaat hier een meestromende nevengeul. De in het gebied liggende plassen worden op deze nevengeul aangesloten. Hierdoor wordt geschikt leefgebied gecreëerd voor onder andere vissoorten als sneep, serpeling, winde en kopvoorn en marcofauna zoals de rivierrombout (libel), zomersneeuw (haft) en Bataafse stroommossel. In deze nevengeul wordt ook rivierhout geplaatst.

 

Maatregelen

De Herwijnense Bovenwaard wordt toegankelijk voor bezoekers door middel van een struinpad (klompenpad).

 

Geulen en strangen aanleggen of verbeteren

We graven bestaande, natuurlijke nevengeulen en strangen opnieuw uit en verbinden ze beter met de rivier. Ook leggen we nieuwe geulen en strangen met ondiep water aan. Dat doen we in deze uiterwaarden. Hierdoor wordt het rivierengebied een rijkere leefomgeving voor planten en dieren.
Lees meer

 

Rivierhout plaatsen

Dode bomen onder water zijn een goede leefomgeving voor waterplanten en -dieren. In de Nederlandse rivieren liggen op nog maar weinig plekken takken en bomen. We laten daarom op diverse plekken dode bomen in het water zakken en leggen ze veilig vast zodat ze zich niet meer kunnen verplaatsen.
Lees meer

 
 
Cookie-instellingen