Toelichting schetsontwerp

Herstellen van de riviernatuur 

Rijkswaterstaat heeft de opdracht om de kwaliteit van leefgebieden voor planten en dieren te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten in het rivierengebied van Nederland. De maatregelen die Rijkswaterstaat hiervoor neemt zijn onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Het doel van deze richtlijn is om de kwaliteit van het oppervlaktewater in Europa te verbeteren en te beschermen. Uiterlijk in 2027 moeten de wateren voldoende schoon en gezond zijn.   

In de komende jaren werkt Rijkswaterstaat Oost Nederland daarom langs de IJssel, Nederrijn-Lek en de Waal aan het verbeteren van de riviernatuur. Dit doet Rijkswaterstaat in samenwerking met andere overheden, natuurbeheerorganisaties, grondeigenaren en de omgeving.  

Een van de maatregelen vindt plaats in de Wolfswaard, gelegen bij het Opheusdens veer te Opheusden. Samen met overheden en directe grondeigenaren hebben we in de afgelopen tijd gekeken naar de mogelijkheden om de riviernatuur in de Wolfswaard te verbeteren. Op basis van deze input hebben we het schetsontwerp ontworpen. Het schetsontwerp is een zogenoemde ‘vlekkenkaart’ welke indicatief de zoeklocaties van de natuurvriendelijke oevers weergeeft.  

Toelichting schetsontwerp 

Natuurvriendelijke oevers 

Ten westen Lexesveer liggen een aantal kribvakken waarvan we kijken naar de kansrijkheid van natuurvriendelijke oevers. Dit geldt ook voor de oevers ten noord-oosten van de Maneswaard. Natuurvriendelijke oevers zijn oevers waar de natuur weer de ruimte krijgt. Afhankelijk van waar we de oever herstellen, ziet hij er anders uit. Van een licht glooiende oever vol met vegetatie, geschikt voor bijvoorbeeld libellen en rietvogels, tot een steile onbegroeide wand langs de rivier waarin karakteristieke vogelsoorten zoals de oeverzwaluw of de ijsvogel geschikte broedplekken vinden. Langs dit deel van de Nederrijn-Lek zal dit voornamelijk inhouden dat we resterende stenen en puin verwijderen.   

Luwtemaatregel 

Ten westen van Wienerberger wordt er gekeken naar de mogelijkheid van de aanleg van een tweezijdig aangetakte luwtemaatregel. Dit deel van oever is vanuit rivierkunde  niet geschikt voor ontstenen, een luwtemaatregel achter de huidige steenbestorting is echter wel mogelijk. De luwtemaatregel wordt eventueel bovenstrooms aangetakt doormiddel van een bovenstroomse duiker. Deze maatregel is kansrijk omdat er hierdoor een luwer klimaat ontstaat, vrij van golfslag gecreëerd door schepen. De in- en uitstroomopening wordt beschermd doormiddel van een palenrij.  

Cookie-instellingen