Toelichting schetsontwerp Polder de Eendracht

Toelichting schetsontwerp Polder de Eendracht

Herstellen van de riviernatuur 

Rivieren hebben een belangrijke rol in Nederland. Ze bieden leefgebied aan veel planten en dieren, leveren drinkwater aan de mens, beregeningswater voor de landbouw en vormen een waterbuffer in natte én droge tijden. Maar de riviernatuur is de afgelopen eeuwen flink achteruitgegaan door scheepvaart en ander menselijk ingrijpen. Soorten planten en dieren komen minder voor of zijn  zelfs verdwenen. Daarbij is de biodiversiteit ook afgenomen. Dat moet anders. Daarom zetten we ons in om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is een van de programma’s die helpt de natuur te herstellen.

Polder de Eendracht: optimaliseren en realiseren van natuurvriendelijke oevers 

Op dit moment is een deel van de oever gestrekt en een deel van de oever heeft kribvakken met palenrijen. We willen de oevers natuurvriendelijk maken door het stortsteen bij de gestrekte oever te verwijderen. 

Uiterwaard Polder de Eendracht ligt aan de linkeroever van de Lek. De uiterwaard bevindt zich ten westen van Vianen en de snelweg A2 en is onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden, provincie Utrecht.

De uiterwaard ligt aan de Middelwaard (dijk). Aan de bovenstroomse zijde (ten westen van de A2) liggen twee zandwinplassen: recreatieplas de Put en jachthaven de Peiler. Aan de benedenstroomse zijde ligt een natuurgebied met een getijdegeul: de Kersbergsrak. Verder bestaat het overgrote deel van de uiterwaard uit landbouwpercelen. Langs bijna de hele oever is een zomerkade aanwezig die kort op de landbouwpercelen gelegen is. Een groot gebied van de uiterwaard is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland, maar de uiterwaard is niet aangemerkt als Natura 2000-gebied.

Natuurvriendelijke oevers 

Met het aanleggen van natuurvriendelijke oevers vergroten we het leefgebied van vis, macrofauna en waterplanten. Dit houdt in dat we een natuurlijke overgang creëren tussen land en water. Elke oever die we herstellen, kan er anders uitzien. Van een licht glooiende oever met rietvegetatie, geschikt voor bijvoorbeeld libellen en rietvogels tot een steile onbegroeide wand langs de rivier waarin vogelsoorten zoals de oeverzwaluw of de ijsvogel geschikte broedplekken vinden.

Het schetsontwerp 

Het toekomstbeeld van de natuurvriendelijke oeverontwikkeling binnen Polder de Eendracht kunt u zien in het schetsontwerp. Op dit moment zitten we in de ontwerpfase. Dat betekent dat er de afgelopen tijd gesprekken zijn gevoerd met overheden, grondeigenaren en andere betrokkenen. We hebben, waar mogelijk, wensen en suggesties verwerkt. Ook zijn de doelen van de Kaderrichtlijn Water in het schetsontwerp meegenomen.

Schetsontwerp

Momenteel bestaat een deel van de oever uit kribvakken met palenrijen en is het andere deel gestrekt. Voor het realiseren van de natuurvriendelijke oever wordt het gestrekte deel omgevormd naar kribvakken. Hiervoor worden stenen verwijderd, zodat er uiteindelijk een talud ontstaat.  Over de jaren zal door sedimentatie en erosie een evenwichtsprofiel ontstaan. Dit is het punt waarbij sedimentatie en erosie geen grote invloed meer hebben en de oever zijn natuurlijke vorm aanneemt.   

Via deze link is een gedetailleerdere versie van het schetsontwerp te zien. 

Cookie-instellingen