Over het project
De Buitenwaarden Wijhe bestaat grotendeels uit natuurlijk grasland met waterpartijen. Het is Natura 2000 gebied en hoort daarmee tot de topnatuur van Europa. Bij hoog water overstroomt het grootste gedeelte van dit gebied langs de IJssel. Hier liggen kansen om de riviernatuur verder te verbeteren. Op dit moment onderzoeken Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hoe we dat kunnen doen. Zo denken we aan het realiseren van meer variatie in het gebied, zoals een afwisseling tussen stilstaand én stromend water. Deze diversiteit maakt het gebied aantrekkelijk voor een grotere variatie aan planten en diersoorten. Daarbij willen we de biodiversiteit op de droge delen van de uiterwaard verbeteren.
Om de waterkwaliteit te verbeteren denken we aan het natuurvriendelijk maken van oevers. Nu liggen er in de Buitenwaarden Wijhe nog stenen langs de rivieroever. Dit is om de golven van schepen op te vangen. Maar stenen rivieroevers zijn niet goed voor flora en fauna, omdat steen nauwelijks ecosystemen tot ontwikkeling brengt. Daarom onderzoeken we de mogelijkheid om de oever weer vrij te maken van steen, waardoor de natuur weer vrij spel krijgt.
Maatregelen

Natuurvriendelijke oevers
Door menselijke ingrepen in onze wateren zoals stenen oevers is het leefgebied voor veel waterplanten en -dieren achteruitgegaan. Veel van het oorspronkelijke ondiepe, luwe water is verdwenen en daarmee een ecologisch waardevol leefgebied. Met natuurvriendelijke oevers brengen we dat leefgebied terug.
Lees meer