Samen maken we de Fraterwaard gevarieerder

Samen verbeteren we de riviernatuur in de Fraterwaard - Doesburg 

Fraterwaard-Doesburg is een riviereiland ten noorden van Doesburg, dat ligt in een Natura 2000-gebied. In dit landschap vol meanderruggen en geulen onderzoeken we de kansen en mogelijkheden om de riviernatuur te verbeteren. Dat willen we voornamelijk doen door  in de Fraterwaard in verbinding te brengen met de rivier de IJssel. De komende periode werken we aan een geschikt plan voor dit gebied.

Het doel van dit project is om de riviernatuur in het IJsselgebied te verbeteren.  Zo dragen we bij aan de Kaderrichtlijn Water. De IJssel veranderde in het verleden meerdere keren van vorm. Sinds het kanaliseren van de rivier, ligt de vorm van de IJssel vast. De riviertak die werd afgesneden, heette voortaan Het Zwarte Schaar en de IJssel werd de hoofdrivier. De sporen van die veranderingen zijn tot op de dag van vandaag te zien. Waar er vroeger geulen liepen, liggen er nu natuurlijke laagtes op het eiland. 

Waarom? 

We willen het leefgebied voor dieren en planten die thuishoren rond de IJssel verbeteren. Sommige van deze dier- en plantensoorten ontbreken nu of komen beperkt voor in dit gebied. Daarom onderzoeken we langs de oevers waar we de riviernatuur kunnen verbeteren. Zo dragen we bij aan het doel van de Kaderrichtlijn Water om de waterkwaliteit op orde te krijgen.

Hoe?

Rijkswaterstaat ziet diverse mogelijkheden om de riviernatuur in het gebied te verbeteren. In het zuidoosten van de uiterwaard ligt een dichtgegroeide watergang. We willen het water in deze watergang weer laten stromen door deze in het westen aan te takken op de IJssel en in het oosten op Het Zwarte Schaar. In het noorden van het gebied komen natuurlijke laagtes voor. Deze laagtes maken het mogelijk om een nieuwe watergang aan te leggen, die we eenzijdig kunnen verbinden met Het Zwarte Schaar. Hierdoor kan er stilstaand water ontstaan. Met het doorvoeren van deze maatregelen ontstaat er een aantrekkelijk leefgebied voor verschillende dier- en plantensoorten die thuishoren in de IJssel, maar daar nu ontbreken of beperkt voorkomen.

Maatregelen 

Geulen en strangen aanleggen of verbeteren

We graven bestaande, natuurlijke nevengeulen en strangen opnieuw uit en verbinden ze beter met de rivier. Ook leggen we nieuwe geulen en strangen met ondiep water aan. Dat doen we in deze uiterwaarden. Hierdoor wordt het rivierengebied een rijkere leefomgeving voor planten en dieren.
Lees meer

 
 

 

 

 

Cookie-instellingen